Američki sajt koji se primarno bavi prognozama vremena AccuWeather izdao je svoju sezonsku prognozu za leto 2015. na području Evrope. U svojoj prognozi za proteklu zimu nisu se baš usrećili, ali im je prognoza za aktuelno proleće bila nešto uspešnija. Prošlo leto su sasvim dobro predvideli, a ostaje da vidimo da li će i ovo koje nam sledi. Ukratko, AccuWeather predviđa vrlo toplo i sušnije leto na području Balkana i delom istoka Evrope.

Prognoza za leto 2015 (AccuWeather)
Prognoza za leto 2015 (AccuWeather)

Nakon vlažnije zime i proleća, Balkan očekuje drastičnija promena u narednom periodu. Povremeni olujni sistemi usloviće da maj i jun budu u granicama normale ili iznad kada je reč o količini padavina, dok će dugotrajno polje povišenog vazdušnog pritiska usloviti sušniji jul i avgust. Ovo polje povišenog vazdušnog pritiska omogućiće put toploj vazdušnoj masi preko Balkana do Crnog mora. Uz dosta toplo vreme nestabilni sistemi će zaobilaziti ovo područje, što će rezultovati sušnim periodom. „Ovo leto će biti kontrast prošlom, kada je preovladalo vlažno vreme“ – kaže meteorolog Tajler Rojs (Tayler Roys).

Jači toplotni talasi očekuju se od sredine jula do kraja avgusta, kada se očekuje veliki broj dana sa temperaturama iznad 32ºC. Tokom najvrelijih talasa očekuje se i nekoliko dana sa temperaturama iznad 38ºC, koliko se očekuje u gradovima poput Beograda i Bukurešta. Vlažnije leto 2014, uz vlažniji period tokom zime i aktuelnog proleća će sprečiti drastičnije posledice sušnog vremena koje nas očekuje, međutim kratkoročno gledano suša će imati uticaj na poljoprivredu što može doveti do nižih prinosa. Meteorolog Džejson Nikols (Jason Nicholls) je dodao: „Ovo toplo i suvo vreme takođe će uticati na područja od zapadne Rusije do Kaspijskog mora“.

Ostaje da vidimo da li će se ova prognoza i ostvariti, a mi napominjemo da su dugoročne prognoze vrlo nepouzdane i da se u praksi može dogoditi i sasvim suprotan scenario. Dugoročni CFS v2 model predviđa uobičajene srednje mesečne temperature u maju, junu i julu uz padavine iznad normale.

Podeli
Jedan od osnivača i urednika sajta MeteoPlaneta, inicijator osnivanja i sadašnji predsednik Udruženja EkoMeteos. Rođen je 1993. godine u Zrenjaninu. Meteorologijom je počeo da se bavi sa svojih 9 godina, a prognozama i analizama vremena od svoje 13. godine. Njegove preokupacije su studije, ali i sve vezano za Udruženje EkoMeteos. Glavni je prognostičar i programer našeg tima. U meteorologiji ga najviše zanimaju prognoze, ali i tehnička meteorologija – automatske meteorološke stanice, radari…