Prve preliminarne prognoze ovog poznatog američkog sajta za prognozu vremena govore da se na Balkanskom poluostrvu očekuje blaga zima – temperaturno toplija od proseka, i u deficitu sa padavinama. Temperature bi bile bliže normali tokom februara i marta, dok bi decembar i januar bili znatno topliji.

AccuWeather prognoza za zimu 2016/17 (Izvor: www.accuweather.com)
AccuWeather prognoza za zimu 2016/17 (Izvor: www.accuweather.com)

Ovaj američki servis predviđa da će temperature biti iznad prosečnih u najvećem delu Evrope, a naročito toplo bi moglo biti na zapadu, jugu i jugoistoku Evrope. Polje visokog vazdušnog pritiska koje bi se nalazilo često tokom zime nad našim prostorima, spečilo bi dotok hladnog arktičkog vazduha.

Snega bi bilo manje u odnosu na uobičajene količine i na planinama poput Dinarida, Balkanskih planina i Karpata – kaže iskusni meteorolog AccuWeather-a Jason Nicholls.

Zima bi periodično pokazala svoje zube tokom druge polovine januara, februara i u martu mesecu, dok bi novembar, decembar i prvi deo januara bili dosta topliji od proseka. Uz čest uticaj anticiklona, većinom se očekuje i suvo vreme bez obilnijih snežnih padavina.

 AccuWeather - broj dana sa snegom u gradovima Evrope (Izvor: www.accuweather.com)
AccuWeather – broj dana sa snegom u gradovima Evrope (Izvor: www.accuweather.com)

Naravno, ovde je reč o samo jednom od mogućih scenarija. Dugoročne prognoze jednostavno nisu pouzdane, a to se pokazalo i na prognozama američkog servisa AccuWeather koji je takođe umeo da omane. Poređenja radi, dugoročni CFS model za prvi deo zime predviđa temperature i padavine u granicama normale.

Podsećanja radi, AccuWeather je očekivao da prošla zima 2015/16 bude blaga na području Balkana – što se na kraju i dogodilo. Mi smo tada takođe preneli njihovu prognozu. U poređenju sa prognoziranim brojem dana sa snegom u odnosu na prošlu zimu, AccuWeather ove zime više snega očekuje jedino u Minhenu i Varšavi. Dosta sličan broj dana očekuje se u Londonu, Parizu i Štokholmu, a manji broj dana sa snegom u Bukureštu, Kijevu i Moskvi.

Podeli
Jedan od osnivača i urednika sajta MeteoPlaneta, inicijator osnivanja i sadašnji predsednik Udruženja EkoMeteos. Rođen je 1993. godine u Zrenjaninu. Meteorologijom je počeo da se bavi sa svojih 9 godina, a prognozama i analizama vremena od svoje 13. godine. Njegove preokupacije su studije, ali i sve vezano za Udruženje EkoMeteos. Glavni je prognostičar i programer našeg tima. U meteorologiji ga najviše zanimaju prognoze, ali i tehnička meteorologija – automatske meteorološke stanice, radari…