Poznati američki meteorološki servis koji se pretežno bavi prognozom vremena AccuWeather objavio je svoju prognozu za proleće 2016. godine u Evropi. Oni predviđaju dinamične vremenske uslovi nad Evropom, kako to naravno najčešće i biva.

AccuWeather prognoza za proleće 2016. u Evropi
AccuWeather prognoza za proleće 2016. u Evropi

Očekuju se periodi toplog i hladnog vremena sa temperaturnim ekstremima, a sukob hladnijih i toplijih struja rezultovao bi jačim vremenskim nepogodama u pojedinim delovima Evrope. Mogu se javiti lokalne poplave, naročito u centralnoj i delom zapadnoj Evropi, ali će ponegde biti i dužih sušnijih perioda. U nastavku ćemo se osvrnuti na prognozu za naše područje.

Podsetimo se AccuWeather prognoze za zimu 2015/16. Može se reći da su dosta dobro pogodili prognozu za naš deo Evrope, a isto važi i za neke druge predele.

Balkan: Česti vrlo topli periodi, na zapadu i severu moguće jače nepogode

Proleće će biti u punoj snazi od Italije preko Balkanskog poluostrva pa sve do Ukrajine, gde se očekuju česti udari vrlo toplog vazduha iz Afrike. To bi prema njihovim prognozama uslovilo iznadprosečno toplo vreme od marta do maja. Nedostatak hladnog vazduha u Rusiji i na istoku Evrope pogodovao bi ovom scenariju, može se desiti da Balkan neće imati jače udare hladnog vazduha tokom proleća.

U navedenim predelima, koji se mogu videti i na iznad priloženoj karti, padavine bi bile u blažem ili umerenom deficitu. Ovo i jeste logičan sled okolnosti, budući da bi navedenim krajevima dominirala toplija i suva vazdušna masa. Krajem aprila i tokom maja mogu se očekivati najjači topli talasi kada bi temperature bile prave letnje, naročito u Italiji i na jugu Balkana.

Povremeni upadi hladnog vazduha iz centralne Evrope u sudari sa toplijim vazduhom južnije i istočnije mogli bi rezultovati snažnim olujama na jugu Francuske, severu Italije, većem delu Slovenije, Hrvatske i Mađarske, ali i zapadnim delovima BiH, te severnim delovima Srbije. Na ovim lokalitetima (veći gradovi: Milano, Venecija, Zagreb, Ljubljana, Budimpešta) pljuskovi sa grmljavinom bili češća pojava nego inače, a moguća je i česta pojava gradonosne oblačnosti i olujnih vetrova.

Ostaje da vidimo hoće li se posle uspešne prognoze za zimu koja već uveliko izmiče prema meteorološkom kalendaru ostvariti AccuWeather prognoza za proleće 2016. Želimo da naglasimo da mi ne stojimo iza ove sezonske prognoze već samo prevodimo deo originalnog članka sa pomenutog sajta. Uprkos tome što sezonske prognoze imaju svoju primenu i sve više se unapređuju, bitno je znati da je procenat njihovog ostvarenja ipak bitno niži od kratkoročnih ili srednjoročnih prognoza.

Podeli
Jedan od osnivača i urednika sajta MeteoPlaneta, inicijator osnivanja i sadašnji predsednik Udruženja EkoMeteos. Rođen je 1993. godine u Zrenjaninu. Meteorologijom je počeo da se bavi sa svojih 9 godina, a prognozama i analizama vremena od svoje 13. godine. Njegove preokupacije su studije, ali i sve vezano za Udruženje EkoMeteos. Glavni je prognostičar i programer našeg tima. U meteorologiji ga najviše zanimaju prognoze, ali i tehnička meteorologija – automatske meteorološke stanice, radari…