Američki meteorološki servis AccuWeather, čije smo sezonske prognoze vremena često prenosili i do sada, objavio je dugoročnu prognozu za proleće u Evropi. Kakvoproleće predviđaju u Evropi, ali i na Balkanskom poluostrvu, saznajte u nastavku teksta.

AccuWeather – sezonska prognoza za proleće 2017

Hladnoća se neće lako predati u delu Evrope

Oni najavljuju da se hladnoća neće lako povući iz Ujedinjenog Kraljevstva, Holandije, Belgije, Francuske, Nemačke i Danske. Takva situacija mogla bi potrajati tokom većeg dela marta, da bi se temperaturne normale uspostavile tek krajem meseca, ali i oluje s Atlantika koje tokom aprila i maja mogu doneti jača nevremena sa nepogodama.

Najtoplije na Pirinejima, jugu Francuske i u Italiji

U pomenutim područjima biće najtoplije i većinom suvo vreme, dok će se oluje premeštati severnije. U području oluja događaće se česti sukobi hladnije vazdušne mase sa severa i toplije sa juga i to je uzrok što će ova područja imati više padavina. U prvom delu proleća Pirinejsko poluostrvo imalo bi veće šanse za kišu.

Zbog otapanja snega i leda u Alpima i Apeninima postojaće nešto veća šansa za poplave u određenim područjima, a naročito Italiji prema njihovim izvorima.

Balkan najbliži normali uz tople i hladne epizode

Prema prognozi AccuWeather-a, Balkansko poluostrvo bilo bi najbliže normali kada je reč o temperaturama i padavina. Očekuje se smena vazdušnih masa. Hladni frontovi i nestabilna vazdušna masa stizaće sa zapada, a biće i prodora sa severa Afrike. Početak proleća mogao bi biti hladniji od proseka i to bi moglo potrajati sve do sredine aprila, posle čega se očekuje topliji deo proleća.

Istok Evrope najhladniji uz zakasnelo proleće

Najhladnije bi bilo na istoku Evrope, gde bi se ispodprosečne temperature zadržale sve do maja. Jaka hladnoća mogla bi obeležiti početak proleća u Poljskoj i Belorusiji. Čak ni tokom maja u ovim predelima ne treba očekivati previše toplih prodora – navode iz AccuWeather.

Podeli
Jedan od osnivača i urednika sajta MeteoPlaneta, inicijator osnivanja i sadašnji predsednik Udruženja EkoMeteos. Rođen je 1993. godine u Zrenjaninu. Meteorologijom je počeo da se bavi sa svojih 9 godina, a prognozama i analizama vremena od svoje 13. godine. Njegove preokupacije su studije, ali i sve vezano za Udruženje EkoMeteos. Glavni je prognostičar i programer našeg tima. U meteorologiji ga najviše zanimaju prognoze, ali i tehnička meteorologija – automatske meteorološke stanice, radari…