Popularni američki servis za prognozu vremena AccuWeather izdao je zanimljivu i za ljubitelje zime i snega za naše krajeve ne tako optimističnu prognozu za predstojeću zimu. Meteorolozi ove poznate američke meteo – kompanije predviđaju blagu zimu na ovim prostorima, a naročito za predele južnije od Save i Dunava. Severniji predeli našli bi se u zoni čestih oluja sa zapada, na šta ukazuje i ispod priložena karta. To zapravo znači da će se prema njihovom scenariju na tom području voditi žestoka bitka između hladne vazdušne mase sa severa i toplije sa juga.

AccuWeather - Prognoza zime 2015-16 za Evropu
AccuWeather – Prognoza zime 2015-16 za Evropu

Kao što možemo videti na priloženoj karti – na severu, a naročito severoistoku Evrope nalaziće se vrlo hladna vazdušna masa koja će tamo biti praktično stacionirana. To bi moglo biti zanimljivo i za naše krajeve, budući da bi formiranje i kratkotrajnog „bloka“ (anticiklona) na Atlantiku za naše predele značilo dotok hladnije vazdušne mase sa severa i severoistoka. Zapravo, dolazi se do zaključka da bi zimu u našim predelima karakterisala češća smena hladnih i toplih vazdušnih masa, što i jeste sasvim normalno za naše krajeve.

Da nema pomenutog jezgra hladnog vazduha na severu i severoistoku Evrope, anticiklonalna situacija u Atlantiku trebalo bi da se zadrži znatno duže (oko 10 dana), što nikako nije karakteristika zima sa zonalnim strujanjem sa zapada, kako upravo predviđa AccuWeather.

U predelima od Portugala pa sve do Ukrajine preko Španije, Italije, Crne Gore, Albanije, Makedonije, dela Srbije, Grčke, i Bugarske očekuju se iznadprosečne temperature, što bi moglo rezultovati nešto češćom pojavom grmljavinskih procesa nego što je to uobičajeno, kao i manjim brojem dana sa snegom u nižim predelima.

U drugom delu zime predviđa se češće spuštanje hladne vazdušne mase iz Skandinavije prema jugu, što bi rezultovalo izuzetno hladnim periodima u Nemačkoj, Češkoj, Poljskoj i drugim zemljama centralne Evrope, te češćim ciklogenezama u Mediteranu. Dok bi se u nižim predelima naših krajeva smenjivali kiša i sneg, planine (naročito Dinaridi) bi mogle „profitirati“  sa snegom, možda čak i u iznadprosečnim količinama, kako je to i bilo prethodne zime (2014/15.) u Srbiji.

AccuWeather - Broj dana sa snegom u Evropskim gradovima zima 2015-16
AccuWeather – Broj dana sa snegom u Evropskim gradovima zima 2015-16

Treba istaći da su dugoročne i sezonske prognoze i pored napretka tehnologije još uvek dosta neprecizne i nepouzdane. Iako se prethodnih godina može zapaziti manji boljitak, potrebno je još mnogo vremena i usavršavanja kako bi se postigli bolji rezultati na tom polju. Zato ovu prognozu ne treba nikako uzimati „zdravo za gotovo“ već više kao orijentir, budući da većina očekivanih scenarija za narednu zimu daju upravo rezultat sličan prognozi AccuWeather-a, što je slučaj i kod dugoročnog CFS modela koji je čak i „topliji“.

Podeli
Jedan od osnivača i urednika sajta MeteoPlaneta, inicijator osnivanja i sadašnji predsednik Udruženja EkoMeteos. Rođen je 1993. godine u Zrenjaninu. Meteorologijom je počeo da se bavi sa svojih 9 godina, a prognozama i analizama vremena od svoje 13. godine. Njegove preokupacije su studije, ali i sve vezano za Udruženje EkoMeteos. Glavni je prognostičar i programer našeg tima. U meteorologiji ga najviše zanimaju prognoze, ali i tehnička meteorologija – automatske meteorološke stanice, radari…