MeteoPlaneta se ne bavi sezonskim prognozama, niti ih shvatamo ozbiljnim, ali kako je širokom krugu naših ciljnih posetilaca ova tema zanimljiva – odlučili smo preneti sezonsku prognozu nastupajućeg leta za Evropu, čiji je autor poznata firma AccuWeather. Oni za naše područje predviđaju temperature blago iznad proseka, i padavine iznad granica normale, naročito na zapadu zemlje. Odmah da napomenemo, bilo koji mesec ili godišnje doba temperaturno u normali, na našem području poslednjih nekoliko godina je prava retkost.

Kada je reč o generalnoj situaciji, za naše područje, a naročito naše istočne susede predviđa se vrlo toplo i sušnije leto. Naši zapadni susedi mogli bi imati leto temperaturno u normali, dok bi padavine bile iznad prosečnih vrednosti. Kada se sagleda situacija koja se očekuje nad celom Evropom, najviše posledica mogla bi imati istočna i severna Evropa – zbog nešto sušnijeg i toplijeg vremena.

AccuWeather sezonska prognoza za leto 2014 - generalna situacija

Temperaturno, veći deo Evropskog kontinenta, pa tako i naše područje biće iznad normale. U poslednjih nekoliko godina, ko god da prognozirao temperature iznad normale – pogodio je, jednostavno to je trend. Temperature u okvirima normale predviđaju se u većem delu Mediterana, centralne Evrope i delom Velike Britanije.

AccuWeather sezonska prognoza za leto 2014 - temperature

Kada je reč o padavinama, veći deo starog kontinenta prema prognozi AccuWeather  biće u manjku sa istim. No, nije zanemarljiva ni površina za koju se smatra da će padavine biti u granicama normale. Više kiše očekuje se na zapadu, i delom centralnim predelima Balkana, kao i u delu Italije i centralne Evrope.

AccuWeather sezonska prognoza za leto 2014 - padavine

Za kraj napominjemo da su sezonske prognoze vrlo površne i nepouzdane. Nikako ih ne treba shvatati ozbiljno, ali dešava se da budu i ostvarene. Da li će ovog leta biti ostvarena sadašnja sezonska prognoza, ili će se pak desiti totalno drugačiji scenario – ostaje da vidimo.

Karte: AccuWeather
Podeli
Jedan od osnivača i urednika sajta MeteoPlaneta, inicijator osnivanja i sadašnji predsednik Udruženja EkoMeteos. Rođen je 1993. godine u Zrenjaninu. Meteorologijom je počeo da se bavi sa svojih 9 godina, a prognozama i analizama vremena od svoje 13. godine. Njegove preokupacije su studije, ali i sve vezano za Udruženje EkoMeteos. Glavni je prognostičar i programer našeg tima. U meteorologiji ga najviše zanimaju prognoze, ali i tehnička meteorologija – automatske meteorološke stanice, radari…