Poznati meteorološki sajt AccuWeather objavio je svoju sezonsku prognozu za proleće 2015. godine. Prema njihovoj prognozi na Balkanskom poluostrvu se kao i proteklog proleća očekuju iznadprosečne padavine (uz potencijalnu opasnost od poplava) i temperature ispod prosečnih vrednosti. Očekivana opšta sinoptička situacija u prvom delu proleća nosi sa sobom potencijalni rizik od poplava u ovom delu Evrope, naročito kada se tome prirodaju veće količine snega u planinskim predelima koje će se postepeno otapati.

Prognoza vremena za proleće 2015 (AccuWeather)
Prognoza vremena za proleće 2015 (AccuWeather)

Topljenje snega u Alpima, Karpatima i Dinaridima u kombinaciji sa većom količinom padavina na proleće vrlo lako bi mogla izazvati poplave na Balkanu, koji je „čvorište“ pojedinih većih reka. Poznato je da kroz Srbiju teče donji tok Tise, takođe donji tok Tamiša i Save, kao i središnji tok Dunava. Ne treba zaboraviti ni Moravu sa svojim pritokama, a pored toga, mnogo veći rizik svakako nose manje reke i bujice koje bi mogle napraviti katastrofu u slučaju naglog otapanja snega i novih padavina. Naravno, ovo su samo predviđanja – dugoročne prognoze vremena nebrojano puta do sada pokazale su se nepouzdanim. U slučaju sušnijeg proleća, značajnije posledice usled postepenog otapanja snega se ne očekuju. Prema navodima AccuWeather-a, drugi deo proleća našem području mogao bi doneti vremenske nepogode sa olujnim vetrom, gradom, pa čak i tornadom, međutim, treba napomenuti da je ovo (izuzev tornada) uobičajena pojava na ovim prostorima, naročito u maju mesecu.

Prognoza padavina za proleće 2015 (AccuWeather)
Prognoza padavina za proleće 2015 (AccuWeather)
Prognoza temperatura za proleće 2015 (AccuWeather)
Prognoza temperatura za proleće 2015 (AccuWeather)

Prognoza AccuWeather-a za tekuću zimu nije se pokazala baš najtačnijom za ovaj deo Evrope, ali se ne može reći ni da je potpuni promašaj. Podsećamo, prethodno leto predviđali su nešto kišovitijim i toplijim od normale – što se na kraju i dogodilo.

Sa druge strane dugoročni CFS model sa najnovijim ulaznim podacima predviđa temperaturno uobičajen i sušan početak proleća, dok na nivou klimatološkog proleća (mart – april – maj) predviđa temperature i padavine u granicama normale.

Podeli
Jedan od osnivača i urednika sajta MeteoPlaneta, inicijator osnivanja i sadašnji predsednik Udruženja EkoMeteos. Rođen je 1993. godine u Zrenjaninu. Meteorologijom je počeo da se bavi sa svojih 9 godina, a prognozama i analizama vremena od svoje 13. godine. Njegove preokupacije su studije, ali i sve vezano za Udruženje EkoMeteos. Glavni je prognostičar i programer našeg tima. U meteorologiji ga najviše zanimaju prognoze, ali i tehnička meteorologija – automatske meteorološke stanice, radari…