Republički Hidrometeorološki Zavod Srbije još juče izdao je hidrološko upozorenje na porast vodostaja na rekama manje i srednje veličine u zapadnoj, centralnoj i istočnoj Srbiji.

Na Đetinji, Skrapežu, Moravici, Bjelici, gornjem toku Zapadne Morave, kao i na Timoku, Toplici i gornjem toku Južne Morave do 06. septembra vodostaji će biti u većem porastu sa približavanjem granicama javlјanja tj. upozoravajućim nivoima (na vodotocima bujičnog karaktera ovih reka očekuju se kratkotrajni nagli porasti vodostaja sa pojavom lokalnih izlivanja tokom 04./05. septembra). 


Na Kolubari sa pritokama (Lјig, Ub, Tamnava, Turija i Peštan), kao i na Jadru do 06. septembra vodostaji će biti u umerenom i većem porastu sa približavanjem granicama javlјanja tj. upozoravajućim nivoima (na vodotocima bujičnog karaktera ovih reka očekuju se kratkotrajni nagli porasti vodostaja sa pojavom lokalnih izlivanja tokom 04./05. septembra). 

Hidroalarm za 5. septembar 2014

Trouglovi, odnosno simboli obojeni u žutu boju predstavljaju u ovom slučaju značajan porast vodostaja i potrebu preduzimanja preventivnih mera, kao i mera redovne odbrane od poplava. Dostizanje upozoravajućeg nivoa i nivoa redovne odbrane od poplava očekuje se na Timoku, Mlavi, Toplici, Jablanici i Veternici, kao i na Kolubari sa pritokama.

Hidrološke najave i upozorenja možete pronaći u okviru servisa MeteoAlarm, izborom opcije HidroAlarm.

Podeli
Jedan od osnivača i urednika sajta MeteoPlaneta, inicijator osnivanja i sadašnji predsednik Udruženja EkoMeteos. Rođen je 1993. godine u Zrenjaninu. Meteorologijom je počeo da se bavi sa svojih 9 godina, a prognozama i analizama vremena od svoje 13. godine. Njegove preokupacije su studije, ali i sve vezano za Udruženje EkoMeteos. Glavni je prognostičar i programer našeg tima. U meteorologiji ga najviše zanimaju prognoze, ali i tehnička meteorologija – automatske meteorološke stanice, radari…