Posle lokalno obilnih padavina u prethodnih nekoliko dana, mnogi su se zabrinuli da se ne ponovi majski scenario od prošle godine. Takve opasnosti nema, budući da su obilnije padavine bile na lokalnom nivou, za razliku od prošlogodišnjih koje su zahvatile veće područje. Ipak, mogli smo da vidimo i da ove lokalne padavine mogu napraviti ogromne probleme, a naročito u brdsko-planinskim područjima. Vodostaji reka su uglavnom u porastu, ali se izlivanja ne očekuju.

SAVA:

Sava je možda i najkritičnija, s obzirom na obilne padavine prethodnih dana na području Hrvatske, Bosne i Hercegovine ali i naše zemlje na granici sa Hrvatskom. Vodostaj ove reke je u većem porastu, ali se na njenom toku kroz našu zemlje ne očekuju nikakvi problemi. Narednih dana Sava će porasti za oko 2-3 metra, ali bi granica redovne odbrane od poplava mogla biti dostignuta samo kod Šapca 31. maja.

Nivogram i prognoza - Sava kod Šapca (maj 2015)
Nivogram i prognoza – Sava kod Šapca (maj 2015)
MORAVA:

Vodostaj Velike Morave je vrlo nizak za ovo doba godine i narednih dana biće u porastu. Osim porasta i vraćanja vodostaja u granice normale ne očekuju se nikakvi problemi u vidu izlivanja, budući da bi ova reka mogla da primi još mnogo vode iz zapadne i južne Morave.

TISA:

Vodostaj Tise je na ulazu u našu zemlju u opadanju, a kod Titela u manjem porastu. Ni ova reka neće praviti nikakve probleme i vodostaj će narednih dana na gornjem toku biti u opadanju, a kod Titela u stagnaciji.

DUNAV:

Vodostaj Dunava kroz našu zemlju je već nekoliko dana u porastu, a tako će se zadržati i u narednim danima. Na gornjem toku vrh vodenog talasa očekuje se 29 ili 30. maja, a kod Beograda početkom juna. Posle Save Dunav ima najviši vodostaj, koji će kod Bezdana biti blizu granice redovne odbrane od poplava, ali se njeno prevazilaženje ne očekuje. Nakon toga očekuje se opadanje vodostaja ove reke.

Nivogram i prognoza - Dunav kod Bezdana (maj 2015)
Nivogram i prognoza – Dunav kod Bezdana (maj 2015)

Kako se narednih dana očekuje postepena stabilizacija vremena na manjim rekama se očekuje opadanje vodostaja i izlivanja takođe ne treba očekivati. Detaljniju prognozu vremena objavili smo sinoć.

Podeli
Jedan od osnivača i urednika sajta MeteoPlaneta, inicijator osnivanja i sadašnji predsednik Udruženja EkoMeteos. Rođen je 1993. godine u Zrenjaninu. Meteorologijom je počeo da se bavi sa svojih 9 godina, a prognozama i analizama vremena od svoje 13. godine. Njegove preokupacije su studije, ali i sve vezano za Udruženje EkoMeteos. Glavni je prognostičar i programer našeg tima. U meteorologiji ga najviše zanimaju prognoze, ali i tehnička meteorologija – automatske meteorološke stanice, radari…