Spektakularna meteorska kiša – perseida, očekuje se večeras tokom noći na celoj severnoj polulopti, i biće vidljiva i iz naših krajeva, doduše slabije iz velikih gradskih sredina gde je veliko svetlosno zagađenje. Meteorsku kišu poželjno je posmatrati sa lokaliteta koji su slabo osvetljeni ili pak ne postoji nikakvo svetlosno zagađenje – međutim to je teško postići.

Kiša perseida (ilustracija)
Kiša perseida (ilustracija)

U noći između srede i četvrtka, 12. i 13. avgusta, nebo će prekrivati više od sto meteora na čas, a iz Astronomskog društva „Ruđer Bošković“ preporučuju građanima koji žele da posmatraju tu pojavu da odu izvan grada, gde vlada potpuni mrak.

 – Međutim, to nije moguće skoro nigde postići. Zemlja je strašno svetlosno zagađena, tako da iz Beograda praktično i ne vredi da posmatramo ovu pojavu, jer je zbog dva do tri miliona sijalica nebo toliko svetlo da se gase svi ti mali sitni meteori kojih je najviše – rekao je sekretar Astronomskog društva „Ruđer Bošković“ Milan Jeličić.

 On je pojasnio da prolaskom oko Sunca, jezgo komete koje je uglavnom od leda, isparava i rasipa čestice različite veličine, koje stvaraju široki prsten oko Sunca, kroz koji Zemlja u svom kretanju prolazi otprilike od polovine jula do polovine avgusta.

 – U noći između 12. i 13. avgusta, srede i četvrtka, najveća je verovatnoća da će Zemlja u svom kretanju oko Sunca proći kroz najgušći deo tog puta komete i onda se očekuje da u idealnim uslovima bude više od sto meteora na čas – rekao je Jeličić, dodajući da je reč o kometi „Svift-Tatl“.

On je naveo da čovek vidi na nebu zvezde od prve do šeste veličine, ali da je beogradsko svetlo toliko jako da se zvezde šeste, pete i četvrte veličine, odnosno one najslabije, ne mogu vidjeti golim okom.

Kada zađe Sunce, sazvežđe Pesej se nalazi negde na severoistoku, a takozvani radijant, odnosno centar iz kojeg izlaze meteori, nalazi se na samom horizontu, što znači da je polovina meteora koji idu ispod horizonta za Srbiju, ali i Republiku Srpsku nevidljivo.

Jeličić je istakao da će negde od oko ponoći skoro do jutra biti moguće posmatrati ovaj meteorski roj, jer su tada najbolji uslovi. Međutim, ako ste se spremili da lovite zvezde padalice, znajte da to nije posao koji se ne obavlja za 15 minuta. Naime, metorska kiša će biti vidljiva posle ponoći, a najvidljivija između 2 i 4 sata ujutru, pred samu zoru, kada je nebo najtamnije.

– Ovaj fenomen će trajati skoro celu noć. Mi praktično nailazimo na ostatke te komete `Svift-Tatl`, koja je u potpunom mraku, kada će Zemlja u svom kretanju oko Sunca nabasati na taj poslednji prolazak gde je taj prsten oko Sunca najgušći – dodao je Jeličić.

Mi ćemo na reči gospodina Jeličića samo dodati da će današnje veče i predstojeća noć biti pretežno ili sasvim vedra na području Srbije, pa će iz meteorološkog ugla posmatrano uslovi za praćenje kiše meteora biti idealni. Prognozu za naredne dane možete pratiti u okviru naše kategorije izgledi vremena ili na stranici desetodnevna prognoza. Ukoliko planirate da posmatrate meteorsku kišu perseida mi vam predlažemo da zauzmete svoju „busiju“ u fotelji svog dvorišta ili terase i uz osvežavajuće piće pratite ovaj fenomen.

DOPUNA – 20:10h:

Zbog većeg broja pitanja koja su nam pristigla putem društvenih mreža, a koja se odnose na trenutnu meteorološku situaciju, odlučili smo se da prognozu za večeras i narednu noć ažuriramo, odnosno potvrdimo.

Satelit - analiza - 12. avg 20h
Satelit – analiza – 12. avg 20h

U nastavku večeri (do 23h) očekuje nas delimično oblačno vreme u većem delu zemlje, no ponegde će biti i pretežno ili potpuno vedro. Strujanje oblačnosti je severoistočno i istočno, odnosno oblaci se kreću prema zapadu i jugozapadu zemlje. Dalje tokom večeri – nakon 23h, a posebno u noćnim satima, očekuje se razvedravanje u čitavoj zemlji – pa tako ni jedan deo zemlje neće biti uskraćen praćenja kiše meteora (perseida).

Podeli
Jedan od osnivača i urednika sajta MeteoPlaneta, inicijator osnivanja i sadašnji predsednik Udruženja EkoMeteos. Rođen je 1993. godine u Zrenjaninu. Meteorologijom je počeo da se bavi sa svojih 9 godina, a prognozama i analizama vremena od svoje 13. godine. Njegove preokupacije su studije, ali i sve vezano za Udruženje EkoMeteos. Glavni je prognostičar i programer našeg tima. U meteorologiji ga najviše zanimaju prognoze, ali i tehnička meteorologija – automatske meteorološke stanice, radari…